19 Kasım 2010 Cuma

Silikonun Yerleşim Bölgeleri

Aslında temel olarak kas altı ve kas üstü iki plana silikonu yerleştiriyoruz. Yıllarla beraber anatomik bilgilerimizin gelişmesi, cerrahi teknik yaklaşımlarımızın farklılaşması farklı planların (ister teorik olarak ister pratik olarak) ortaya çıkmasına yol açmıştır. Kas üstü plan denilince iki kavramdan bahsetmek gerekir. Gland(meme bezi) altı ve Fasya(kas zarı) altı. Gland altı plan derikalınlığının ve meme bezi miktarının oldukça yeterli olduğu ve genellikle de kısmi sarkmanın olduğu durumlarda tercih edilmektedir.

Bu ameliyat tekniğinin kapsül kontraktürü oluşturma ihtimalinin fazla olması ve silikonun sınırlarının gözle görülür ve dokunulduğunda hissedilir olmasından dolayı günmüzde pek tercih edilmediğini söylemem gerekiyor. Fasya altı protez yerleştirme ameliyatı ise gland altı silikon yerleştirmeye alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Ancak 2004 yılında ilk olarak Brezilya'da Belvedere Hospital'da tanıştığım subfasyal meme büyütme ameliyatı ile ilgili oldukça olumlu düşüncelerim olsa da her hasta için uygun endikasyon teşkil etmediğini belirtmek isterim.

Fasya tabakası 1-2 mm kalınlığında kas dokusuna sıkıca yapışmış kollajen ve ksımen de elastik liflerden oluşan bir zardır. Üstten köprücük kemiğimizden başlar ve pektoralis kasını(göğüs kasını) derin ve yüzeyel tabakaları ile örter. Bu fasya tabakası göğüs dış yan bölümünde serratus kasının üzerini örterken iç kısımda derin tabakası sternum kemiğine yapışır, yüzeyel tabaka ise karşı tarafın pektoral kası üzerini örtecek şekilde ilerler.

Klasik subglandüler(meme bezi altı) plana silikon yerleştirmeye göre silikon protez üzerinde doğal bir örtü görebileceği mutlaktır, hatta kapsül oluşturma ihtimalini azalttığı da kabul edilmektedir. Ancak bir kas tabakası kadar arzu edilen örtü görevi görmeyeceği de bir gerçektir. Ameliyat sırasında kas dokusundan ayırmak için oldukça titiz bir cerrahi gereklidir. Kas üstü silikon yerleştirmenin kaçınılmaz olduğu durumda klasik subglanduler(meme bezi altı plan) yerine biraz daha titiz bir cerrahi teknik kullanarak fasya tabakasının altı seviyesinde cep hazırlanmasının büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum.


Kas altı plan ise klasik kas altı plan ve dual plane(çift plan) olarak iki başlıkta incelenebilir. Aslında anatomik olarak klasik kas altı plana silikon yerleştirme de silikonun tüm yüzeyini kas dokusunun örttüğü söylenemez. Çünkü kas yelpaze şeklinde yukarıdan aşağıya uzanım gösterir ve dış yan bölümünü meme bezi ve yağ dokusu örter. Ancak klasik kas altı protez uygulamasında kasın kasılma hareketi ve silikona olan baskı ile silikon protezin yer değiştirme ihtimali vardır.

Dual plane tekniğinde ise kas tabandan göğüs orta hattına kadar ayrıştırılarak kasın yukarı yönde serbestleşmesi sağlanır. Bu teknik sadece klasik kas altı plan tekniğine ait dezavantajları ortadan kaldırmaz aynı zamanda meme alt bölümünün yukarı yönde serbestleşen kas dokusu ile yukarıya çıkmasını(yani dikleştirme etkisi sağlaması) sağlar, meme üst bölümü daha düz inerken alt bölümün arzu edildiği şekliyle daha yuvarlak şekilde olmasını sağlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder