19 Kasım 2010 Cuma

Kullanılan Giriş Bölgeleri

Birlikte çalışma imkanı bulduğum Peru’lu plastik cerrah Dr César Arrunatequi “en doğru teknik cerrahın en fazla kullandığı ve sonuçlarından emin olduğu tekniktir” der. Sanırım bu söze şöyle bir ilave yapmak faydalı olacaktır; plastik cerrah aynı zamanda kendisini yenileyerek kullandığı tekniğe ait dezavantajları avantajlı olan tekniklere geçiş yaparak ortadan kaldırmalıdır. Klasik olarak (hemen bütün meme estetiği ile ilgili internet, yazılı ve görsel basında var olan) giriş noktalarına ait bilgiler birbirine benzer.
Biz burada her tekniğe ait avantaj ve dezavantajları birlikte sunmaya çalıştık.

Meme Kıvrımından yapılan kesi ile silikon yerleştirme
Meme alt kıvrımından( silikonun büyütme etkisi ile kıvrımın biraz daha yukarı çıkacağı göz önünde tutulduğundan) 1-1,5 cm yukarıdan yaklaşık 4-5 cm lik bir kesi ile girilerek silikonun yerleştirileceği cep direkt gözle görülerek hazırlanır. Yapmayı istediğimiz göğüs kası serbestleştirme işlemini bu teknik ile oldukça rahat bir şekilde gerçekleştirebiliriz. Meme bezine veye meme başına herhangi bir temasımızın olmaması (nadir de olsa görülen) his kaybı gibi bir riskin oluşmasını engeller. Cerrah her şeyi görerek çalıştığı için kanama kontrolünü daha rahat yapar ve kanama ihtimali oldukça azdır.Ayakta iken iz kalmaz bikini içinde kaldığından dolayı da yazın güneşlenirken iz görülemez.
Dezavantajı; her ne kadar iz zamanla oldukça azalsa da sıfırlanmadığından bu ameliyata izsiz bir ameliyat demek doğru değildir. Kimi bayanlar özellikle göğüslerinde bir kesi yapılmasını arzu etmezler. Hele de ülkemizde oldukça çok sık rastladığımız, neredeyse meme bezinin hiç olmadığı sıfır beden memeye sahip bir hastada (meme alt kıvrımı da olmadığından dolayı) ayakta iken bile meme altında ince çizgisel bir iz hep var olacaktır.Kişisel görüşüm meme alt kıvrımından girişimin sadece belirgin meme alt kıvrımına sahip olan, özellikle sarkıklığın da olduğu durumlarda daha uygun olacağıdır.

Meme Başı alt çevresinden yapılan kesi ile silikonu yerleştirme
Meme başı alt çevresinde deriyle kahverengi meme başının birleştiği sınırda yarım ay şeklinde bir kesi yapılır. İz açısından bakıldığında meme alt kıvrımına göre daha avantajlı olarak kabul edilmektedir. Ancak silikonu hazırlanan cebe yerleştirmek için yeterli bir kesi yapmak lazımdır ki bu da meme başı çevresinin en az 4 cm lik bir çapa sahip olmasını gerektirir. Meme başı küçükse veya yerleştirilmesi planalanan silikon büyükse silikonun meme başından yerleştirilmesi oldukça zordur. Dolayısıyla her hastaya meme başı çevresinden girişimde bulunmak mümkün değildir.
Dezavantajı; meme başı ve buraya uzanım gösteren süt kanalları steril alanlar değildir. Normal şartlarda enfeksiyon oluşturma potansiyeli olmayan bakteriler (silikon yabancı bir madde olduğu için) silikon üzerinde lokal enfeksiyona neden olabilir. Ne mutlu ki bu ihtimal oldukça düşüktür. Ancak teorik olarak bile olsa silikon üzerinde (dışarıdan kendini belli etmeyen ve kendiliğinden iyileşen) bir enfeksiyon odağının oluşması ileri de de bahsedeceğimiz “kapsül kontraktürü” gelişmesine neden olabilir.
Meme başı oldukça önemli anatomik ve fizyolojik özelliklere sahiptir. Meme başından yapılan kesiye bağlı olarak nadir de olsa his kaybı gelişebilir. Ayrıca meme başına ait kasların ve liflerin bütünlüğünün bozulmasına bağlı olarak meme başında düşükük ve şekil bozukluğu oluşabilir.

Koltukaltı Kesisi
Koltuk altından girişim bugüne kadar hep plastik cerrahlar tarafından dezavantajları ile anıldı. Ancak aslına bakarsanız bu biraz da ilk iki (meme alt kıvrımı ve meme başı) giriş bölgesinin çok kullanılması ve kolaylığından kaynaklanmaktadır. Avantaj olarak memede herhangi bir kesi yapılmadığı belirtilir ancak daha çok üzerinde durulan dezavantajları olarak ise hep şunlar söylenir;

1. Ameliyat sonrası kesiye bağlı kalacak izin koltukaltında olması nedeniyle t shirt, bikini, sütyen giyildiği zaman bile belli olabilir.

Cevap: Koltuk altı bölgesi meme derisine göre oldukça ince bir deriye sahiptir ve geç dönemde cerrahın dahi tespit edemeyeceği kadar iyi bir izle iyileşir.
2. Koltuk altı bölgesinden yapılan kesiden jel silikon koymak imkansızdır, mutlaka içi serum ile doldurulabilir silikonu tercih etmek gerekir. Serum sdolumlu silikonların ise oldukça fazla dezavantajları vardır( zamanla hacim kaybetme, katlantı yapma vs)

Cevap: Koltuk altı derisi oldukça ince ve esnek bir yapıya sahip olduğu için silikon yerleştirme sırasında 2 kat daha büyük bir giriş sahası oluşturmaya izin verir. Yani bu girişim ile serum dolumlu silikonları kullanmak zorunda değiliz.
3. Koltuk altından girişim ile cebi hazırlarken kanama kontrolü yapmak imkansızdır, cerrah hissederek cebi hazırlar

Cevap: Artık günümüzde koltuk altı girişim uyguluyorsak mutlaka endoskop (kamera sistemi) kullanıyoruz. Yani silikonu yerleştireceğimiz cebi en küçük ayrıntılarıyla dahi görerek hazırlıyoruz. Aslına bakarsanız endoskopik teknik kanama kontrolü açısından çok daha güvenlidir, çünkü küçük bir kanama odağını dahi ekranda görerek durdurabiliyorsunuz.

4. Ameliyat sahasına erişmek güç olduğundan kası serbestleştirmek için kenarını kesmek çok zordur.
Cevap: endoskopik tekniği kullandığımız için özel dizayn edilmiş aletler ile kas kenarına kadar ulaşıp kası istediğimiz seviyeye kadar serbesteleyebiliyoruz. Gene endoskopik teknik , silikonu yerleştireceğimiz planladığımız cebin genişliğini ve sınırlarını dışarıdan ve içeriden kontrol edebilme imkanı sağlıyor.
Bu tekniğin dezavantajı ise; teknolojik olarak ek enstrümanlara gereklilik göstermesi klasik tekniklere göre 15 dk daha uzun sürmesi ve sarkmış memeler de tercih edilmemesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder