19 Kasım 2010 Cuma

Ameliyata Ait Riskler ve Komplikasyonlar

1. Asimetri; Ameliyat öncesi büyüklük veya şekil farklılığından kaynaklanan asimetri ameliyat sonrası dönemde eşitleyici tarzda silikon seçimi ve cep oluşturmaya rağmen giderilemeyebilir. Az da olsa , ameliyat öncesinde var olmasına rağmen hasta tarafından farkedilmeyen asimetri ameliyat sonrasında farkedilebilir.

2. Memede ve meme başında duyu değişiklikleri ;Meme estetik ameliyatları sonrasında biz plastik cerrahların ve hastaların en fazla önem verdiği konulardan biri; cinsel fonksiyonlar yönünden de büyük önem taşıyan şey; meme başının duyusudur.Anatomi bölümünde de bahsettiğim gibi meme başının esas duyusunu sağlayan sinir göğüs yan duvarından 4. kaburgalar arası boşluktan çıkıp meme dokusu içine girerek meme başına ulaşır. Bununla birlikte göğüs orta bölümünden ve meme üst kısmından da meme başına uzanan ek duyu sinirleri vardır. Bu sinirlerin önemi kadından kadına değişmektedir. Bu sinirler özellikle meme küçültme ameliyatında önem kazanmaktadır. Biz plastik cerrahlar ister kas altı ister kas üstü bölgeye silikon yerleştirelim titiz bir cerrahi ile bu sinirlerin yaralanmasının önüne geçebiliyoruz.

Ancak şu da bir gerçektir ki; kas üstü protez yerleştirmenin kas üstü silikon yerleştirmeye göre meme başında his kaybı yapma ihtimali daha yüksektir. Bu yüzden kas üstü silikon yerleştireceğimiz hastalarda silikonun yerleştirileceği cebi kas zarı(fasya) altında hazırlıyoruz. Kas zarı(fasya) altında çalıştığımız zaman siniri korumuş oluyoruz. Bazı hastalar meme başı sınırında silikon yerleştirmenin meme başının duyusunu değiştireceği konusunda endişe duyarlar , oysa meme başı halkasının alt yarısında yapılan kesiden girilip meme başı tabanından uzaklaşarak bir tünel ile meme alt bölümüne ulaşılır. Böylece meme başının duyusunu sağlayan sinir zarar görmemiş olur. Yani sinirin çıktığı ve ilerlediği bölgeler ameliyat sırasında korunduğu müddetçe meme başında uyuşukluk olmaz.

Bununla birlikte meme büyütme ameliyatı sonrasında düşük oranda da olsa görülebilecek 2 tür duyu değişikliği olabilir; kısa süreli ve uzun süreli duyu değişikliği. Bu duyu değişiklikleri meme başında olabileceği gibi tüm meme derisini de içerebilir.Daha sıklıkla meme başında görülen duyu kaybının nedeni cerrahi sırasında sinirin kısmi olarak etkilenmesi olabilir, ancak oluşan his kaybı tamamen geçici olup birkaç hafta içinde normal duyu fonksiyonları geri gelir. Burada tekrar üzerinde duracağım önemli nokta; kas üstü silikon yerleştireceğimiz hastalarda kas zarının altına silikon yerleştirme ameliyatını (subfasyal meme büyütme) tercih etmemizin nedeni ameliyat sırasında kas zarının altında ilerlerken özellikle meme başının duyusu için önemli olan 4. kaburgalar arası mesafeden gelen siniri koruyor olduğumuzdur.

3.Morluk; her cerrahi işlem sonrasında olduğu gibi meme büyütme ameliyatında da morluklar olabilir , bu tamamen geçici bir durumdur.

4.Kapsül kontraktürü; kapsül kontraktürü silikonun etrafında silikonun şeklini bozup neticede memedeestetik problem ortaya çıkaran bir durumdur. Silikonun etrafında kan birikimi ve enfeksiyon odağının iyileşmesi sonrası oluşabilmektedir. Bir diğer önemli noktada kas üstü silikon yerleştirme sonrasında kas altı silikon yerleştirmeye göre belirgin farkla daha sık kapsül kontraktürü oluşma riski olmasıdır. Dr baker tarafından oluşma şiddetlerine göre şöyle sınıflanmıştır;

Grade I – Meme normal ve doğal görünümde
Grade II – Meme biraz sertleşmiş ama hala doğal görünümde
Grade III – Meme sert ama hala doğal görünümde
Grade IV – Meme sertleşmiş, ağrılı ve anormal görünümde

Tedavide yapılması gereken şey düşük düzeydeki kapsüllerde masaj, orta düzeydeki kapsüllerde kapsülün gevşetilmesi(cerrahi olarak), ileri düzeydeki kapsül oluşumlarında ise silikonun ve kapsülün çıkarılıp gerekliyse silikonun yerleştirileceği cebin planının değiştirilmesidir.

5.Enfeksiyon: oldukça nadir de görülse cerrahi yapılan bölgenin özelliğinden dolayı ve silikon vücut tarafından yabancı bir madde olarak da algılandığı için bu riskten söz etmek lazım. Ameliyat süreci boyunca sterilizasyon kurallarına en üst düzeyde uyulduğunda bu riskin ortaya çıkması çok zordur.

6.Kanama : Meme, kanlanması oldukça yüksek düzeyde olan bir organdır. Bu yüzden ameliyat sonrası dönemde ameliyat sahası içinde kan birikmesi riskine karşın dren konulabilir. Ancak silikonun konulacağı planın özelliğinden ve kullanılan teknikle ilgili olarak , ayrıca silikonun çevresel baskısıyla kanama odaklarını durduğu görüşünden de hareketle cerrah tarafından dren konulmadığı zamanlar da olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder