19 Kasım 2010 Cuma

Ameliyat Öncesi Planlama

Meme büyütme ameliyatı öncesinde sorulması ve cevaplanması gereken o kadar çok soru var ki, bu soruların cevaplarının farklılığı da ameliyat planlamasının çok detaylı ve titizlik içinde yapılmasını gerekli kılar. Silikon ile meme büyütme ameliyatı sadece memeyi volüm olarak büyütmeyi amaçladığımız bir ameliyat değildir. Bu ameliyatta silikon implantın memeye hem hacim hem de şekil vermesini sağlamaktayız.

Örneğin dekolte bölgesinin dolgunluğunu sağlamak veya hafif sarkık göğüslerde kullandığımız farklı model silikonlar ile memenin dikleşmesini sağlamak gibi. Meme büyütme ameliyatı öncesinde bayanların en sık sorduğu sorular şunlardır;

1. Bu ameliyat ile nekadarlık bir büyütme elde edeceğim?
2. İz kalacak mı?
3. Pahalı bir ameliyat mı?
4. Doğal görünecek mi?
5. Hangi plastik cerraha ameliyat olmalıyım?
6. Ameliyat sonrası ağrım olacak mı?
7. Ne kadar süre sonrasında normal hayatıma dönebilirim?
Bu soruların cevabını her plastik cerrah hemen hemen aynı şekilde vermektedir. Peki ameliyatlardan elde edilen sonuçları farklı kılan şeyler nelerdir?
1. Her bayanın kendine ait doku özelliklerinin farklılığı
2. Her bayanın kendine ait meme şekil ve anatomisinin farklılığı
3. Her bayanın beklentilerinin farklı olması

Beklentilerinizin ne olduğunu somutlaştırmak için internet ortamındaki resimlere veya cerrahınızın yaptığı ameliyatlara bakarak fikir sahibi olabilirsiniz. Ya da , magazin dergilerinden elde ettiğiniz bir model resmi ile plastik cerrahınıza başvurabilir, arzu ettiğiniz meme şekli ve büyüklüğü hakkındaki beklentilerinizi görsel olarak dile getirebilirsiniz. Ancak unutmamak lazım ki ameliyattan sonra elde edilecek sonuç birebir gördüğünüz veya gösterdiğiniz resimlerdeki modelle uyuşamaz. Sizin deri gerginliğinizden tutun da meme bezinizin miktarına, hatta geçirilmiş hamilelik süreçlerine kadar bir çok faktörün bu uyuşmazlığa neden olduğunu söyleyebiliriz. O halde planlamada biraz da cerrahınızın sizi yönlendirmeleri ile hareket etmeniz gerekecektir.

Planlamada üzerinde durulması gereken bir nokta da mevcut sütyen ve meme büyüklüğünüzü, buna göre de ameliyat sonrasında ki beklentinizi rakamsal olarak ifade etmektir. Aslında sütyen ölçüsü 2 değerden oluşur; beden ve cup ölçüsü. Beden ölçüsü vücut büyüklüğü ile ilgiliyken cup ölçüsü meme büyüklüğünü gösterir. Her kadının bir beden ve cup ölçüsü vardır.
Sütyenler için çok basit bir beden bulma yöntemi vardır: Elinize bir mezura alın, giysinizi ve sütyeninizi çıkartarak aynanın önüne geçin. Mezuranızı sırttan öne doğru, ancak memelerinizin ucundan (üstünden) geçecek biçimde çevreleyin.

Aynı işlemi bir de mezura meme alt kıvrımından geçecek şekilde yapın. Elde ettiğimiz iki değer arasındaki fark, A–D arasındaki cup büyüklüğünü belirleyecektir. Aslında meme büyütme ameliyatı ile artırdığımız değer bu cup değeridir. Sütyen ölçüsünü tarif ederken cup önünde kullandığımız (örneğin 85 B deki 85 rakamı) rakam ise meme alt kıvrımından çepeçevre yaptığımız göğüs çevresi ölçümünü temsil eder. Ancak çıkan değer; sütyen bedenleri 5 cm'lik birimler halinde yükseldiği için) 5 ve katlarına tamamlanır.

Örneğin; Göğüs altı ölçünüz 81 ise kullanmanız gereken sütyen 85 beden olmalıdır. (Sütyen bedenleri 5 cm’lik birimler halinde yükseldiğinden ana birimi geçen değerlerde bir üst beden alınmalıdır)
Örneğin: Meme altı çevrenizin 73 cm, meme üstü çevrenizin 86 cm olduğunu varsayalım. İki ölçü arasındaki fark 11 cm olduğundan cup ölçünüz B olmalıdır. Dolayısı ile sütyen ölçünüz 75B’dir.
Bütün sütyenler cup bedenli olarak üretilmez. Ancak genel de ortalama bir bayan memesi B cup olarak kabul edildiği için eğer sütyen de cup değeri belirtilmemiş ise B olarak kabul edilmelidir.

A, B, C, D CUP NE DEMEKTİR ?

Meme başından geçen dairesel hattın uzunluğu) ve göğüs alt kıvrımından geçen dairesel hattın uzunluğu arasındaki fark cup büyüklüğünü belirler;

• 11 cm’e kadar ise A Cup
• 13 cm’e kadar ise B Cup
• 15 cm’e kadar ise C Cup
• 17 cm’e kadar ise D Cup
• 19 cm’e kadar ise DD Cup
• 21 cm’e kadar ise E Cup
• 23 cm’e kadar ise F Cup


Bu bilgiler ışığında ameliyat sonrasında elde edeceğimiz büyüme miktarını belirlemek için cup değerini kullanmak gerekir. Eğer memede 1 cup büyütme sağlamak istiyorsak 150-175 cclik silikon implant gerekir. A cup bir memeyi C cup’a büyütmek istiyorsak ise 300-350 cc bir implant yerleştirmek gerekir.

Bununla birlikte özellikle kas altı silikon yerleştirmede silikonun oluşturacağı büyütme etkisi % 10 kadar baskılanacağından , planlamada bu da göz önünde tutularak % 10 daha büyük silikon koymak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder